Biljarten

Contactpersoon: H. Hulzebos 0611759940 j.hulzebos@upcmail.nl

Dinsdag is de wekelijkse biljart avond.

I.v.m. het het "tijdelijk" stil leggen van de afdeling tafeltennis wordt er nu ook op de donderdag gebiljart.


Geschiedenis biljarten
PDF – 88,1 KB 1034 downloads

Biljarters Gunia aan de boerenkool

Klik hier voor verslag Gunia toernooi.

 

 

Een boerenkoolmaaltijd nuttigen en een dag biljarten gaan prima samen. Dat bewezen de biljarters van Gunia afgelopen woensdag bij hun eigen Noordoost toernooi dat gehouden werd bij Meros aan de Jan Vermeerstraat. “Bij Meros hebben ze vijf biljarts. Wij hebben er zelf maar twee’’, zegt Jan Meijer van Gunia.

Enschede - Het biljarttoernooi van Gunia wordt al sinds 1998 gehouden, zo meldt Jan Meijer, de afdelingsleider van Gunia.
Meijer biljart al zo’n 35 jaar bij Gunia. Het is de biljartclub ‘van het spoor’, zoals Meijer het zegt. “Gunia komt vanuit de Nederlandse Spoorwegen.’’

Het Noordoost toernooi is ontstaan vanuit de teamcompetitie. “Eerst werd het gehouden bij Lutje, op het Hogeland’’, vertelt Meijer, die zelf in Goor woont, maar elke dinsdagavond naar de clubavond komt van Gunia, in ‘t Grenshoes, in het stationsgebouw in Enschede. Hij komt -uiteraard- per spoor.
Twee teams van Gunia spelen op de dinsdagavond competitie jn de EBBB, de Enschedese Bedrijfs Biljart Bond. Op de woensdagmiddag speelt één team van Gunia in de André Kors Competitie. “We hebben net het 75-jarig jubileum gehad. We hebben 150 leden, maar we zijn een multivereniging hè, met ook kaarten, tennissen en vissen. Het aantal biljarters wordt steeds minder’’, aldus Meijer.

Maar het Noordoost toernooi van Gunia doet het nog prima. De eerste ronde werd afgelopen woensdag gehouden. Met zeven teams in totaal. Elk team bestaat uit drie spelers, waarbij er gerouleerd mag worden, dus teams mogen meer dan drie biljarters hebben. Gunia heeft twee teams, net als Meros en Zutphen. Deventer heeft één team. Meijer: “Vroeger deden Leeuwarden, Groningen en Zwolle ook mee. Vandaar ook de naam Noordoost toernooi. Maar de mensen worden ouder, ze nemen niet meer de moeite om naar Enschede te reizen.’’ De biljarters die er wel zijn, worden getrakteerd op een boerenkoolmaaltijd. “Tussen de middag doen we altijd iets. Het kan ook snert zijn of hutspot. Het gaat ons vooral om de gezelligheid.’’

De eerste ronde van het Noordoost toernooi leverde een koppositie op voor het team Zutphen 2. De tweede ronde van het toernooi wordt gehouden op 15 maart 2023. In de tussenstand staat Zutphen 1 tweede en is Meros 2 de nummer drie voor Meros 1 dat vierde staat. Jan Meijer doet mee bij Gunia 1 en staat voorlopig op plek 6 achter Gunia 2, de nummer vijf in de tussenstand. Deventer is zevende en laatste. In het Noordoost toernooi gaat het om de spelvorm libre.